Clonezilla

Clonezilla, és un conjunt d’aplicacions que ens permet clonar, fer una còpia exacta d’un ordinador. És lliure i reconeix molts formats fat, fat32, ext2, ext3, …

Tot i tenir un entorn no massa agradable, fa perfectament la seva funció de manera adequada, i eficient.

Les còpies les podem guardar a un disc connectat via USB, a la xarxa, …

És una distribució live, que podem executar des de un CD o bé des de una USB. També ens permet arrancar un ordinador des de la xarxa.

Instalar-lo en una USB

Per executar-lo des de una USB, hem de fer que aquesta arrengui el sistema operatiu, anem a veure les passes que hem de seguir. Suposem que tenim una memòria USB, d’uns 200 MB, formatada amb FAT32.

Primer descarregarem la última versió estable de Clonezilla de la seva pàgina web. descarrega clonezilla. Recordem que hem de baixar la versió comprimida Zip.

Desempaquetem el clonezilla i el copiem a dins de la memòria USB. Ho podem fer amb el Nautilus mateix.

Per seguir hem de saber quina unitat li ha assignat el linux a aquesta memòria. Recordem que per veure les unitats muntades ho hem de fer des de un terminat, amb la instrucció mount. (A la Linkat Aplicacions → Sistema → Terminal→ Terminal).

En el meu cas obtinc una línia com la següent: /dev/sdb1 on /media/disk-2 type vfat (rw,nosuid,nodev,shortname=lower,flush,utf8,uid=1000)

Ara des de el mateix terminal anem a la carpeta linux dins de utils on trobarem el que ens cal per convertir la clau amb autoarrencable.

Podem escriure al terminal: cd /media/disk-2/utils/linux/

Recordeu que si premeu tabulador us completa les carpetes que ell reconeix. També que el /media/disk-2 és la carpeta per accedir als arxius de la USB, que hem trobat anteriorment, i per tant pot varia d’un ordinador a un altra.

Ara al terminal tindrem alguna cosa similar a: usuari@ordinador:/media/disk-2/utils/linux>

Aquí podem observar que hi ha un fitxer anomenat: makeboot.sh, amb ls

Ara tant sols ens queda executar-lo, per tant escriure: bash makeboot.sh /dev/sdb1

Recordem que el /dev/sdb1, l’hem trobat abans que hem mirar on havia montat la clau i això pot variar d’un ordinador a un altra.

I ja tenim la USB, preparada per iniciar-se, i executar el clonezilla.