Llistat de programari lliure

Aquesta recopilació es va fer fa anys, però molts d’ells encara ha sebreviscut i son perfectament utilitzables. Endavant!

Són programes perfectament funcionals, i de la mateixa qualitat que altres que utilitzem potser ilegalment. La majoria els podeu trobar a “http://www.softcatala.org/” Softcatalà, altres llocs on podeu trobar programari lliure és a “http://cdlibre.org/”> CD Libre. Al contrari del que es pensa molta gent, tots aquests programes són per windows, sistema operatiu, que en la majoria dels casos, ens ve instal·lat al nostre ordiniador nou i hem pagat.

Si voleu hi ha una compilació en una ISO per gravar en un CD: megaupload

Podeu comprovar si s’ha descarregat comprovant el MD5: 1b4575a653de60df8082587693c67429

Si ho voleu comprovar hi ha un programa gratuït a: md5summer

Catalunya, Agost 2009

Antivirus

Els virus són una epidèmia que pateix el windows principalment, i per tant ens hem de protegir d’ells.

Avast

L’avast! antivirus Home Edition és un antivirus gratuït per a un ús no comercial. Disponible per a Windows i en diverses llengües, inclòs el català, és una solució molt completa que protegeix diversos protocols (web, correu electrònic, descàrrega de fitxers, P2P…). Un cop instal·lat el programa, els usuaris disposen de 60 dies per a registrar-s’hi gratuïtament.

Descarrega Web

Fitxers

Tot el que guardem en el nostre ordinador són fitxers o arxius, per tant en més d’una ocasió els hem de manipular. Tot i que el windows ja ens porta algunes eines, aquí en podeu trobar alguna més.

7-zip

El 7-Zip és un compressor i descompressor gratuït de fitxers que es distribueix sota una llicència lliure (GNU LGPL). Permet descomprimir els formats més comuns (ZIP, RAR, ISO, CAB…). El 7-Zip és una alternativa gratuïta, lliure i en català per als programes comercials WinZip o WinRar.

Nota: El programa es mostra en l’idioma de la configuració del nostre sistema. Si no us apareix en català, aneu a Tools: Options…: Language i trieu el català.

Descarrega Web

Total commander

El Total Commander és un programa per a Windows que reemplaça el gestor de fitxers. Aquesta és la versió en 32 bits per a Windows. El Total Commander pot gestionar formats ZIP/ARJ/LHA/RAR/UC2/TAR/GZ/CAB/ACE, unitats ZIP, recerques ampliades, visualització ràpida, funció d’arrossegar i deixar des de i cap a l’explorador o l’escriptori.

També disposa de client d’FTP, accés directe al Veïnatge de la xarxa, directori d’historial i llista d’èxits (hotlist), descodificació i divisió/combinació de fitxers.

Nota: La versió de descàrrega no és en català. Un cop instal·lada, “http://ghisler.fileburst.com/languages/wcmd_cat.zip” descarregueu el fitxer de llengua. Executeu el Total Commander i feu doble clic al paquet de llengua des del propi Total Commander.

Descarrega Web

Gràfics

Cada cop enim més informació en imatges, sobre tot amb fotografies. tot seguit unes quantes aplicacions que ens poden anar bé.

GIMP

El GIMP és un programa de distribució lliure, extremadament potent i versàtil, adequat per a tasques com ara retoc fotogràfic o creació i disseny d’imatges. Es pot utilitzar com a simple programa de dibuix, com a programa de retoc fotogràfic professional, com a sistema de processament massiu en línia, com a dissenyador massiu d’imatges de producció, com a convertidor de formats gràfics, etc. Disponible per a Linux, Windows i Mac.

Important: Des de la versió GIMP 2.4.0, la selecció de l’idioma en plataformes Windows s’integra amb la del sistema operatiu. Per a tenir el GIMP en català cal anar al Tauler de control – Opcions regionals i de llengua, i seleccionar el català a les pestanyes Opcions regionals Avançats.

Descarrega Web

Inkscape

L’Inkscape és una eina lliure de dibuix amb capacitats semblants a Illustrator, Freehand i CorelDraw que fa servir el format estàndard W3C sobre gràfics vectorials escalables (SVG).

Algunes de les característiques que inclou són formes bàsiques, camins, text, marcadors, clons, composició de transparències, degradats i agrupacions. A més, Inkscape té suport per a les metadades de Creative Commons, edició per nodes, capes, operacions complexes amb camins, text en camí i edició XML de l’SVG. També importa molts formats, com EPS, PostScript, JPEG, PNG, BMP i TIFF, i exporta en PNG, així com en d’altres formats basats en vectors.

Descarrega web

Picasa

El Picasa és un excel·lent organitzador de fotografies i vídeos desenvolupat per Google que us ajuda a trobar, editar i compartir; cada cop que l’obriu, localitza totes les fotos i vídeos que teniu a l’ordinador (fins i tot aquelles de què us havíeu oblidat) i les classifica en àlbums visuals, organitzats per data, amb noms de carpeta fàcils d’identificar.

Nota: El programa es mostra en l’idioma del sistema. Si no us surt en català, aneu a Tools: Options i trieu el català.

Descarrega Web

Xn-view

L’ XnView us permet visualitzar i convertir els vostres fitxers d’imatge. Amb l’XNview podeu treballar amb 110 formats de fitxer, incloent-hi BMP, GIF, IFF, JPG, PNG, RGB, TDI i TGA, i posa a la vostra disposició diversos filtres (difuminació, relleus, etc.) i efectes (de lent, ones, etc.).

Inclou una funció de presentació de diapositives, una eina d’exploració d’imatges i una utilitat per a captures de pantalla. També podeu augmentar i reduir el zoom de les imatges, copiar-les al porta-retalls, capgirar-les i canviar-ne la mida, ja sigui individualment o de manera simultània.

Descarrega Web

Gravadores

Desar informació en un CD o DVD, música, vídeos, fotos … és una tasca habitual. tot seguit tnim una aplicació gratuïta.

Infrarecorder

L’ InfraRecorder és una aplicació gratuïta per l’enregistrament de CD i DVD en sistemes operatius Microsoft Windows de 32 i 64 bits. Ofereix les funcionalitats habituals d’aquest tipus de programes; accesibles des de la interfície de l’aplicació i també integrades amb l’Explorador del Windows.

Descarrega Web Traduccions

Internet

El món d’internet cada cop és més ampli, i tot i que el windows porta l’Explorer, no sempre és la millor opció. Tot seguit en podem trobar alguna més.

Firefox

El Mozilla Firefox és un navegador web gratuït, de codi obert, basat en el codi desenvolupat dins el projecte “http://www.mozilla.org/” Mozilla.org. Les seves característiques principals són la rapidesa i la facilitat d’instal·lació i d’utilització. és una aplicació molt lleugera i ràpida, alhora que compleix amb els principals estàndards d’Internet.

Descarrega Web

Thunderbird

El Mozilla Thunderbird és un client de correu lliure i gratuït, d’execució ràpida i que consumeix menys recursos que altres alternatives, basat en el codi desenvolupat dins el “http://www.mozilla.org/” projecte Mozilla.

El programa té gran quantitat d’opcions de personalització i incorpora les característiques més útils que pot necessitar un client de correu avui en dia: filtres de missatges, gestió del correu brossa amb auto-aprenentatge, etc. Tot això juntament amb les opcions a les quals podem estar més habituats, com ara la cerca de missatges o una llibreta d’adreces personal.

Descarrega Web

KompoZer

El KompoZer és un complet sistema destinat a l’edició de pàgines web que combina la gestió de tots els fitxers del lloc web i la facilitat d’ús d’un WYSIWYG (de l’anglès «What You See Is What You Get») per a l’edició.

Està dissenyat per a ésser extremadament senzill d’utilitzar, convertint-se en l’eina ideal per aquells usuaris d’ordinadors sense massa coneixements tècnics que desitgen poder crear una web atractiva i d’aspecte professional sense la necessitat de conèixer marcadors HTML o detalls de programació web.

El KompoZer es tracta d’una versió no oficial del projecte Nvu amb diversos errors corregits.

Instal·lació: A diferencia de la resta de programes aquest el que hem de fer es descomprimir el fitxer empaquetat i guardar-lo en la carpeta que volem el programa i ja està. cerquem el fitxer anomenat Komposer i posem un enllaç a on el volem executar.

Descarrega Web

Nota: per posarla en català heu de descarregar i obrir des de el kompozer, el següent fitxer.

Descarrega Català

Vdownloader

VDownloader és un programa per cercar vídeos en YouTube, DailyMotion … simultàniament, veure’ls i, si el desitges, baixar-te’ls al teu PC.

Si el tenim en funcionament ens capta el portapapers, per tant si enganxem una adreça d’un vídeo ens demana també on el volem desar.

Una altra qüestió es que ens permet desar el vídeo en diferents formats, avi, mpg…

Descarrega Web

Mecanografía

Tot i les millores dels ordinadors, encara hem d’escriure molt i segur que anirem millor si sabem escriure a màquina.

Aquí tenim dues propostes que ens poden ajudar.

Mecanet

MecaNet proporciona una manera d’aprendre mecanografia amb garantia d’èxit. Això es deu principalment que utilitza el mètode tradicional de les acadèmies.

Es començava practicant repetitivament moviments que combinen pulsacions de tecles fins a tenir-los totalment assimilats.

Després, quan s’ha adquirit destresa amb els dits es passa a les paraules i més tard als texts.

No necessita instal·lació.

Descarrega Web

Mecanografia

El Mecanografia és un senzill programa per a aprendre mecanografia utilitzant exercicis preparats, paraules creades aleatòriament i, fins i tot, fitxers de text copiats del portapapers.

Descarrega Web

Multimedia

La reproducció de vídeos, música, … es cada cop més habitual. Aquí tenim alguna alternativa de molt bona qualitat.

Aimp

Es tracta d’un programa totalment gratuït amb el qual no solament podràs escoltar els teus arxius d’audio sinó que també podràs fer els teus pasos com a DJ i fins i tot fer enregistraments.

Desenvolupat en una interfície que pot recordar bastant a Winamp, el que més sorprèn d’AIMP és la gran quantitat de funcions que incorpora en una mateixa interfície. El programa suporta bastants formats d’audio, entre ells els més populars: MP3, OGG, WMA, WAV, MOD, MP2, MP1…

Descarrega Web

Audacity

L’ Audacity és un editor i enregistrador d’àudio fàcil d’utilitzar, disponible per a Windows, Mac OS X, GNU/Linux i altres sistemes operatius.

Amb l’Audacity podeu fer el següent: enregistrar àudio en directe, convertir cintes i gravar-les en format digital o CD, editar fitxers d’àudio en format Ogg Vorbis, MP3, WAW o AIFF, tallar, copiar, dividir o barrejar sons, canviar la velocitat de l’enregistrament …

El procés d’instal·lació és en anglès. Al final de tot, podreu triar el català.

Descarrega Web

Per poder treballar amb fitxers MP3, li cal una biblioteca: LAME MP3 encoder, és un fitxer dll, que hem de muntar al nostre ordinador i després li hem d’indicar en el programa on es troba. És pot instal·lar a la mateixa carpeta de l’Audacity.

Descarrega Web

Format factory

Format Factory és un convertidor de formats que reuneix tot el necessari per convertir qualsevol arxiu multimèdia que es creuï en el teu camí.

Format Factory serveix per passar cançons d’un format a un altre, optimitzar vídeos per visualitzar-los al teu telèfon mòbil o PDA i fins i tot canviar l’extensió o resolució de les teves fotos en massa.

Descarrega Web

Vlc

El VLC media player és un reproductor multimèdia lliure (llicència GPL) i multiplataforma. L’avantatge que té respecte d’altres reproductors és que incorpora gran quantitat de còdecs d’àudio i vídeo sense necessitat que l’usuari els hagi d’instal·lar un per un. A més de reproduir fitxers localment, també els reprodueix en temps real a través de la xarxa seguint diversos protocols, i permet transcodificar a altres formats. Té molta popularitat, a més, perquè permet reproduir fitxers multimèdia que no han estat descarregats completament a les xarxes P2P.

Si tant sols voleu un reproductor per àudio i vídeo, aquest sens dubte és el millor.

Descarrega Web

Ofimàtica

Potser són de les aplicacions que més utilitzem. Aqui pedomina el domini de m$ Office, però hi han alternaties bonísimes i lliures. A més amb el canvi que ha fet la versió 2007, ens costarà menys esforç utilitzar una alternativa com el Oppen Office, que el temps que passarem aprenen el nou menu del M$.

Open Office

L’ OpenOffice.org és un paquet ofimàtic lliure amb el qual podem crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar agradables presentacions, produir dibuixos espectaculars i moltes altres coses. Disponible en català i moltes altres llengües per a Windows, Linux i Mac. és compatible amb molts formats ofimàtics, entre els quals els del Microsoft Office. Utilitzat en entorns domèstics, acadèmics i empresarials. Inclou els següents mòduls:

  1. Writer , el processador de textos. és una potent eina per a crear documents professionals, informes, butlletins de notícies i prospectes. Podeu integrar fàcilment imatges i esquemes en els documents i crear des de cartes de negocis fins a llibres sencers amb esquemes professionals, així com també crear i publicar continguts per a llocs web.
  2. Calc , el gestor de fulls de càlcul. és un complet gestor de fulls de càlcul amb una presentació agradable de les dades. Calcula, analitza i visualitza les vostres dades d’una forma ràpida i fàcil. Utilitza funcions avançades per a realitzar anàlisis de dades sofisticades i eines de construcció d’esquemes per a generar esquemes excepcionals en 2D i 3D.
  3. Impress , per a presentacions. és el camí més ràpid i potent per a crear presentacions multimèdia efectives. Les vostres presentacions ressaltaran d’allò més amb els efectes especials d’animació i les impactants eines de dibuix.
  4. Draw , el programa de dibuix. Podreu realitzar tota mena de gràfics, des de diagrames senzills fins a dibuixos en 3D i efectes especials.
  5. Base , un mòdul de base de dades capaç de crear aplicacions de bases de dades autocontingudes, portables i multiplataforma. Els fitxers autocontenidors de bases de dades portables són possibles gràcies a la utilització del motor de base de dades HSQLDB, implementat en Java, que permet que la compatibilitat i la funcionalitat de plataformes entre els usuaris de GNU/Linux, Mac OS X, Microsoft Windows i Sun Solaris sigui completa.

Descarrega Web

Scribus

L’ Scribus és un programa de codi obert per a l’autoedició disponible per a Windows, Mac i Linux. Té per objectiu la producció, amb qualitat professional, de PDF i Postscript. Disposa d’unes capacitats de disseny de pàgina similars a programes com el Quark Xpress, l’inDesign o el PageMaker.

L’Scribus es pot utilitzar per a moltes tasques: disseny de pàgines de diaris, revistes, pòsters, documentació tècnica i altres.

Descarrega Web

Utilitats

Be el windows té alguns problemes, guarda molta informació temporal, que sempre ens ocupa espai i ens pot portar algun maldecap, i també desorganitza molt el disc dur, aquí tenim un parell d’eines per solventar-ho.

ccleaner

El CCleaner és un programa gratuït que permet optimitzar, netejar i mantenir la privacitat del vostre sistema Windows. Suprimeix fitxers poc usats i neteja rastres d’activitat al sistema operatiu, navegadors web i aplicacions més freqüents. Addicionalment també té un netejador del registre del sistema.

Descarrega Web

Defraggler

Aquest és el cas de Defraggler, un interessant desfragmentador d’arxius i discs durs. L’avantatge principal del qual fa gala Defraggler és que pots anar directe a l’arxiu que més t’interessi (o carpeta), desfragmentant-lo sense tocar la resta. D’altra banda, si el que vols és desfragmentar tot el disc dur sencer, també pots fer-ho amb Defraggler. Analitza-ho i elegeix l’acció: Defrag Drive.

Descarrega Web

Ghostscript

Utilitat que interpreta fitxers de impressió PostScript, o fitxers Portable Document Format, més coneguts com PDF. El demana alguna aplicació de codi lliure, com el Scribus.

Descarrega Web