Convertir una distribució Mint en una pseudo Linkat

Adaptació de l’escriptori

Aquest article, comença una sèrie d’articles on anirem veiem poc a poc com es pot adaptar completament l’entorn d’una distribució Linux. Aquí el que veurem, és com es pot canviar el fons i les icones de treball de la distribució Mint, ho podeu veure en el vídeo, i tot seguit alguna explicació complementària.

1r Pas. El que hem de fer es descarregar dos fitxers que ens ajudaran a la configuració.  1.- Tema Gilouche d’una linkat: goo.gl/sZK4z.    2.- Fons de pantalla: goo.gl/gclMa.Hem de tenir clar on es guarden perquè després les utilitzarem, nomalment es guarden a la carpeta baixades de l’usuari.2n Pas . Instal·lem dos paquets que ja trobem als repositoris de la distribució. Per instal·lar paquets anem al menu, i executem el programa: Gestor de packets.    1.- Gnome menus.    2.- Gnome themes GiloucheEns demanarà que hi ha alguna dependència i l’acceptarem. 3r Pas. Des del mateix escriptori premem el botó dret, i triarem la opció de canviar el fons de l’escriptori. Aquí cercarem primer el fitxer que hem descarregar al pas 1, El fons de pantalla i l’afegim. Despres des de la pestanya de Tema, triarem el tema Gilouche, que hem instal·lat al pas anterior.  4t Pas. Hem d’afegir una nova barra superior a la pantalla, i anar afegint i movent els diferents components de les barres.    1.- Botó dret a sobre una barra i afegir una barra.    2.- Botó dret sobre els components que hem de moure, i primer desbloquejar i despres moure.    3.- Afegir a les barres els diferents elements que ens falten. El principal potser es la barra de menú a la barra superior.5è Pas.Modifiquem el nom i el dibuix del menu inferior.     1.- Boto dret sobre el menú i triem preferències.     2.- Modifiquem el nom de Menu per Ordinador.     3.- Canviem la icona, trobarem la nova a :                    /usr/share/icons/gnome/16×16/devices/computer.png6è Pas. Al menú de la barra superior no ens queda l’icona adequat, per aconseguir-ho hem de:    1.- Descomprimir el fitxer Gilouche, que hem descarregat al pas 1.    2.- Com a root posar en funcionament un explorador de fitxers.          a)  Botó dret a l’escriptori          b)  Escrivim l’ordre: sudo caja. Confirmem la contrasenya de root.          c) Copiem els fitxers que hem descomprimir al principi a la carpeta:                               /usr/share/icons/Gilouche7è PasImportant no està al vídeo. Obrim un terminal i executem la següent ordre:gtk-update-icon-cache -q -t -f /usr/share/icons/GiloucheAra podem tancar i obrir la sessió, i ja ens haurà quedat l’aparença inicial d’una Linkat. Per arodonir el procés, explicaré més endavan com canviar l’aparença del menú d’entrada d’usuaris i d’arrancada de l’ordinador.

Igual que fem aquesta personalització, ens podriem plantejar fer-ne una per la nostra empresa, escola,  …

Canvi de la pantalla d’entrada (Login)

A l’article anterior vam veure com podíem canviar l’aparença de l’escriptori de la distribució Mint. En aquest el que veurem és com canviar la pantalla on triem l’usuari amb que volem entrar. En aquest cas ja he modificat un tema, però si en tenim ganes ens podem entretenir a modificar coses del fitxer que descarregarem, o de qualsevol altra tema que ens agradi. els podem trobar a internet, o cercar-lo al mateix ordinador, els trobareu a /usr/share/mdm/themes.

1r Pas. Descarregarem el  fitxer que ja he modificat per deixar l’aparença similar a la linkat.     goo.gl/1NK6M2n Pas. Obrim un terminal a l’escriptori i com a root, entrem al programa que ens permet canviar els menús inicials.     1.- Botó dret a l’escriptori i Obrir un terminal.     2.- Executem l’ordre per treballar com a root: su     3.- Escrivim mdmsetup, per posar en funcionament el programa. 3r Pas. Ara instal·lem el tema que volem muntar.     1.- Anem a la pestanya Local.     2.- Triem Afegeix i busquem el fitxer que hem descarregat. Simple Linkat user List.     3.-  Acceptem. 4t Pas. Establim el nou tema com per defecte.     1.- El busquem a la llista i el seleccionem. Estan per ordre alfabètic. A partir d’ara cada cop que iniciem i hàgim de triar l’usuari, ja ens semblarà més una Linkat. Igual que fem aquesta personalització, ens podríem plantejar fer-ne una per la nostra empresa, escola,  …

Canvi del logo de càrrega.

Anem a veure un pas més per la personalització complerta d’una distribució Mint a una pseudo Linkat. Quan arrenca qualsevol distribució linux, ens ensenya el logotip, mentre va carregant els diferents elements que els hi fa falta, doncs aquí el que farem es substituir la imatge de Mint, per una linkat ja preparada. 

1r Pas. Descarregarem ja un fitxer preparat, on s’han modificat les imatges i algun paràmetre de situació dels elements.Obrim el navegador i posem l’adreça: goo.gl/ACcZv2n Pas. Obrim el terminal a l’escriptori, per poder treballar com a root.Premem el botó dret a l’escriptori: Terminal.Obrim un explorador de fitxers com a root: sudo cajaRecordar que per treballar com a root, ens demana la contrasenya. 3r Pas. Obrim dues subfinestres al navegador (Visualitza subfinestra)Descompactem el fitxer que hem descarregat, normalment el trobarem a baixades. Boto dret sobre el fitxer i extreu, o senzillament l’obrim. 4t Pas. Busquem la carpeta on es troba el carpeta amb la configuració d’arrencada. La trobem a:/lib/plymount/themesAquí trobarem la carpeta mint-logo, que per seguretat li canviarem el nom, per exemple amb mint-logo-original. Premen el boto dret a sobre. 5è Pas. Copiem la carpeta mint-logo, que hem descarregat i descomprimit al principi a aquesta carpeta. 6è Pas. Reiniciem l’ordinador i observem com s’ha canviat la imatge a l’inici. Editant el fitxer mint-logo.script podem fer diferents efectes, o bé senzillament substituim les imatges per altres que ens puguin anar bé per la nostra personalització de empresa, escola, …

Còpia de perfils entre usuaris

Arribem al final d’aquesta sèrie, per acabar ja ens queda tant sols com podem agafar la configuració que hem aplicat a un usuari copiar-la a un altra usuari. Això serveix per el mateix ordinador o per diversos ordinadors.

Ho explicarem amb el Mate de Mint, però es similar per qualsevol distribució que faci servir gnome.
1r Pas. Quan estem a dins de l’usuari obrim un terminal. Per exemple prement el botó dret al mig de l’escriptori i escrivim la següent instrucció, per desar tot el perfil en un fitxer:mateconftool-2 -–dump / > ~/mate.xml

en cas d’gnome seria: gconftool-2 -–dump / > ~/mate.xml2n Pas. Copiem aquest fitxer a la carpeta de l’usuari al que volem posar el mateix perfil.
Per exemple: des del terminal sudo caja, i copiem entre els diferents llocs.
Canviem el propietari, i el grup del fitxer al destí, perquè ho hem fet com a root.
Botó dret a sobre del fitxer i canviem les propietats.3r Pas. Sortim de l’usuari original, i entrem al nou usuari. Obrim un terminal igual que abans i executem:mateconftool-2 –-load ~/mate.xml /

En cas d’gnome seria: gconftool-2 –-load ~/mate.xml /
Veurem com mica en mica es posa el nou entorn. Si no queda perfecte directament, sortim i tornem entrar a l’usuari.

Igual que fem aquesta personalització, ens podríem plantejar fer-ne una per la nostra empresa, escola,  … Compte amb els dos guionets de la instrucció.

Resultat final

Aquí comença una sèrie d’articles, on veurem com personalitzar l’aparença de una distribució Linux.

En aquest vídeo observem el resultat final, i veiem com arrenca el que en aparença és una Linkat, però que en realitat no ho és pas.

En concret veurem com passar una mint 14 a una pseudo Linkat.